zaterdag 17 mei 2014

Uitbuiting Oost-Europeanen neemt toe in Nederland

Uit berichtgeving zaterdag 17 mei 2014, blijkt dat volgens de inspectiedienst SZW de uitbuiting van Oost-Europeanen in Nederland lijkt toe te nemen.

Uitbuiting Oost-Europeanen neemt toe in Nederland Nu.nl
http://www.nu.nl/economie/3777893/uitbuiting-oost-europeanen-neemt-toe-in-nederland.html

Oost-Europeanen vaker uitgebuit in Nederland Volkskrant.nl
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5273/Werk/article/detail/3656486/2014/05/17/Oost-Europeanen-vaker-uitgebuit-in-Nederland.dhtml

Citaten:
- "De inspectie SZW trof vorig jaar 582 werknemers aan van wie het loon lager was dan het wettelijk minimumloon."
- "Het ministerie en ook de vakbonden vermoeden dat dit slechts het topje van de ijsberg is."
- "Er zijn ook veel bedrijven die wel het wettelijk minimumloon betalen, maar niet voldoen aan de afspraken van de CAO."
- "Door zulke lage tarieven dwingen ze uitzendbureaus om de wet te overtreden."
- "Nu kunnen werkgevers postbus-bv's oprichten in bijvoorbeeld Cyprus, waardoor ze in Nederland geen sociale lasten hoeven te betalen."
- "Nederland is te lang meegegaan met de verregaande liberalisering en deregulering in Europa, zegt Jan Cremers onderzoeker aan de UvA. Dit is ten koste gegaan van de rechten van werknemers en daardoor wordt het bestel uitgehold, ook elders in Europa."
- "De overheid moet niet alleen de controle opvoeren, maar ook betrapte werkgevers strenger straffen, vindt directeur Jurriën Koops van uitzendkoepel ABU. Nederland heeft geen handhavingsmentaliteit. Als er misstanden zijn, maken we vooral nieuwe regels. Daar blijft het dan bij."
Einde citaten.

Naar de mening van GeWoMaBa, moeten de vele mooie woorden die de laatste tijd worden gebruikt om aan te geven dat uitbuiting en misstanden moeten worden aangepakt, omgezet worden in daden. Dit o.a. omdat als Oost-Europeanen linksom en/of rechtsom goedkoper zijn dan Nederlanders (dat kan op heel veel verschillende manieren), dat het gevolg zich laat raden, namenlijk dat (veel) werkgevers om financiële redenen kiezen voor een Oost-Europeaan i.p.v. een Nederlander. Opvallend in deze is het dat de gewone Nederlanders dit allang en breed (al enige jaren) door hadden en hebben. Waarom het zolang heeft geduurt voordat de politiek dit ook is gaan snappen, is een goede vraag. Voor nu is het zaak dat de politici het niet alleen bij woorden laten, maar ook in daden de uitbuiting en misstanden m.b.t. de Oost-Europeanen aanpakken.

Groet Gerrit Hartholt initiatiefnemer actie en petitie Geen Woorden maar Banen
Startpagina GeWoMaBa:
http://geenwoordenmaarbanen.blogspot.nl/2014/05/startpagina-gewomaba.html
https://twitter.com/GeWoMaBa
http://petities.nl/petitie/geen-woorden-maar-banen
http://www.gerrithartholt.nl
https://www.facebook.com/gerrithartholt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten