woensdag 26 november 2014

Koen Caminada: 'Belastingvoordeel zzp'er buitenproportioneel'

Hoogleraar sociale en fiscale wetgeving Koen Caminada in Leiden heeft in een interview met het Financiële Dagblad 12 nov 2014 aangegeven, dat het belastingvoordeel dat zelfstandigen zonder personeel krijgen, in zijn ogen buitenproportioneel is en dat dat belastingvoordeel op de lange termijn de belastingmoraal van werknemers in loondienst aantast.


Belastingvoordeel zzp'er buitenporportioneel:
http://www.nu.nl/ondernemen/3926732/belastingvoordeel-zzper-buitenproportioneel.html

Belastingvoordeel zzp'er ondergraaft de solidariteit: (login scherm)
http://fd.nl/economie-politiek/902232/belastingvoordeel-zzp-er-ondergraaft-de-solidariteit

Citaten uit het artikel in het fd:

"Belastingvoordeel zzp'er ondergraaft de solidariteit

De fiscale voorkeursbehandeling die zelfstandigen zonder personeel krijgen, is buitenproportioneel en tast op lange termijn de belastingmoraal van werknemers in loondienst aan. Daarvoor waarschuwt Koen Caminada, hoogleraar sociale en fiscale wetgeving in Leiden. Hij becijfert dat de helft van de ruim 800.000 zelfstandigen in Nederland geen belasting betaalt, terwijl ze wel in aanmerking komen voor bijstand en een AOW-uitkering. Hij spreekt van een scheefgroei in de solidariteit die onhoudbaar is, zeker met het oog op de verwachte verdere groei van de zelfstandigenpopulatie. Caminada schaart de zelfstandigenaftrek (die samen met de startersaftrek bijna € 2 mrd kost) onder een rijtje gedrochten van fiscale regelingen, waaronder ook de hypotheekrenteaftrek: de maatschappelijke gevolgen zijn ingrijpend en onwenselijk, maar er is zo'n grote groep Nederlanders aan verslaafd dat de afschaffing electoraal onbespreekbaar is geworden.

De ministeries van Financiën en Sociale Zaken onderzoeken nu of de zelfstandigenaftrek kan worden afgeschaft, en u bent daar voorstander van. Waarom?

Er zijn wel argumenten voor te vinden dat je zzp'ers tot een bepaalde hoogte ondersteunt, maar hier is het doorgeslagen. Het is een vreselijke regeling, daar is heel fiscaal Nederland het wel over eens. Deze regels zijn te generiek en zuigen meer zelfstandigen aan dan maatschappelijk wenselijk is. Nederland is binnen Europa een uitschieter. Ongeveer 400.000 zzp'ers, de helft dus, verdient minder dan €21,000. Die betalen helemaal geen belasting. En zzp'ers met €80.000 winst hebben nu een belastingdruk van 27%, tegenover 40% voor werknemers. Het voordeel verdwijnt dus niet langzaam als ze echt goed gaan verdienen. Ze kunnen wel bijdragen aan AOW en AWBZ, maar doen dat niet. En als ze 67 zijn krijgen ze wel AOW. Het is vreemd om zo'n grote subgroep vrij te stellen. Dat zet de solidariteit onder druk, het is slecht voor de belastingmoraal. Zelfs mensen met uitkeringen en gepensioneerden dragen wél bij aan de AOW. We kunnen het ook andersom benaderen: er zijn veel zzp'ers die fiscaal gedreven zijn, maar structureel te weinig verdienen en niet gaan doorgroeien naar een echt bedrijf. Zeg maar een Turkse pizzabakker op de hoek die zijn hele gezin onderhoudt. Die behoudt zijn werk, maar leeft vaak onder het bestaansminimum. En ze zijn te trots om huursubsidie of ander toeslagen aan te vragen. Een heel legertje moet onder het minimumloon duiken en is onder de armoedegrens gezakt. Mijn conclusie is dus dat het heel slechte fiscale wetgeving is geweest. Het stelsel moet opgeruimd worden, want het evenwicht is zoek. Wie is de hoeder van de zzp'er?

Is dat niet paternalistisch?

De maatschappij beschermt mensen wel vaker tegen zichzelf. We ontmoedigen alcoholgebruik onder de 18. De echte zorg zit aan de onderkant. Ze zijn niet solidair en profiteurs als het bijvoorbeeld om de AOW gaat. Ze hebben geen aanvullend pensioen. Als ze over twintig jaar oud en hulpbehoevend zijn kunnen ze dus ook niet voor zichzelf zorgen. Dat zijn mensen die nu minder dan €20.000 per jaar verdienen. Dat is echte armoede.

U maakt zich niet populair met deze mening.

Dat weet ik. Het gaat om bijna één miljoen kiezers, dat hebben politieke partijen waaronder D66 ook ontdekt. Die hebben eerdere pogingen tot afbouwen van de fiscale voordelen steeds opgeblazen. Als het ooit toch gebeurt, dan gaat dat meestal via de geleidelijkheid; een regel wordt in bijvoorbeeld acht jaar uitgefaseerd. Of zoals bij de hypotheekrenteaftrek:  nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe gevallen.

Het risico is dat een groot deel van de zzp'ers omvalt en met een uitkering overblijft.

Dat is echte een dilemma. Het is heel goed dat ze proberen hun eigen broek op te houden. Ze hebben nu geen recht op voorzieningen, maar dat is ethisch lastig. Zeker als ze ook kinderen hebben, die zonder ontbijt op school komen. Ik heb het antwoord daar niet op. Ik constateer alleen dat de zzp'er nu structureel onder het mininumloon duikt en vaak niet in de positie is om €1 meer te vragen, Dan is er wel een probleem. Misschien moeten we naar een minimumtarief voor zzp'ers."

Einde citaten uit het artikel uit het fd.

==============================================

Naar de mening van GeWoMaBa heeft hoogleraar Caminada een punt, en dient er nagedacht te worden over hoe willen we verder met het hele grote belastingvoordeel van zzp'ers wat werknemers niet hebben. Bij dat nadenken dient meegenomen te worden dat de arbeidsmarkt in de toekomst vermoedelijk behoorlijk flexibel is, dat betekent dat iemand die nu werknemer is moet kunnen switchen naar zzp'er en weer terug (en dit mogelijk zelfs meerdere malen). Opvallend in deze is dat het kabinet van PvdA en VVD pas na de provinciale staten verkiezingen van maart 2015 met een standpunt komen als het gaat om de bovengenoemde kwestie.

Groet Gerrit Hartholt initiatiefnemer actie en petitie Geen Woorden maar Banen
Startpagina GeWoMaBa:
http://geenwoordenmaarbanen.blogspot.nl/2014/05/startpagina-gewomaba.html
https://twitter.com/GeWoMaBa
http://petities.nl/petitie/geen-woorden-maar-banen
http://www.gerrithartholt.nl
https://www.facebook.com/gerrithartholt

8 opmerkingen:

 1. Ik ben wel al een tijdje opzoek naar een baan hoe kan ik dit snel en makkelijk vinden? heeft iemand tips voor mij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Lisa.

   In de huidige arbeidsmarkt is het inschrijven bij de voor jou juiste uitzendburo's belangrijk, is het zaak om jou vrienden en kennissenkring in te schakelen (netwerken) en is het belangrijk dat je een duidelijk en vindbaar linkedin profiel hebt.

   Lisa het beste.

   Groet Gerrit Hartholt.

   Verwijderen
 2. Ik vind bovenstaand artikel best scheef. ZZP'ers hebben natuurlijk erg hoge opstartkosten om uberhaupt voet aan wal te krijgen op de markt waar zij zich in bevinden. Naast dat ze alles(!) zelf moeten verzorgen; van pensioen tot aan verzekeringen, zijn zij juist degene die het meeste voordeel moeten krijgen in de opstartfase. Zonder deze belastingvoordelen zullen ZZP'ers namelijk nooit kunnen groeien en dus banen kunnen creëren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geacht Facturen Maken Holland.

   Dank voor de reactie. Inderdaad zijn er voor de huidige situatie voors en tegens, dit weblog plaats ook kritische artikelen mits die gericht zijn op of een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van het aantal banen.

   Als het gaat om de vraag of ZZP'ers kunnen groeien en banen creëren, de ervaring tot nu toe leert dat weinig ZZP'ers uitgroeien tot een firma met meerdere werknemers. Het is handig als duidelijk is van het hoe en waarom.

   Aangezien facturen maken grenst aan het maken van bedrijfseconomische berekeningen, vermoeden wij dat u het zich voor kunt stellen dat als een bedrijf kan kiezen tussen een werknemer in dienst nemen of een flexibele ZZP'er die (all-in) goedkoper is, dat dan de neiging bestaat om voor een ZZP'er te kiezen. De vraag mag dan gesteld worden, of er sprake is van gelijkwaardige concurrentie. In twitter jargon #durftevragen.

   Facturen Maken Holland het beste.

   Groet de initiatiefnemers.

   Verwijderen
 3. Zeer interessante blog. Hier word je wijzer van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Patricia.

   Dank voor de positieve reactie op dit weblog artikel.

   Groet de initiatiefnemers.

   Verwijderen
 4. Het is vrij apart, dat er hier over buitenproportionele voordelen wordt gesproken. De ZZP'ers moeten zich ook nog eens tegen allerlei verschillende mogelijkheden verzekeren. Zoals een bedrijfs aansprakelijkheidsverzekering, Verzekering bij bedrijfsongeval zodat ze eventueel nog tegen een arbeidsongeschiktheid zijn verzekerd en natuurljk de hoge zorgkosten en het onderhouden van een gezin met auto en huis etc.

  Tel dat allemaal bij mekaar op en dan valt het wel mee met alle voordelen dat wordt nog weleens vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geacht Debiteurenbeheer.

   Dank voor de reactie.

   Koen Caminada, zegt in het artikel niet dat er geen redenen zijn voor belastingvoordeel voor ZZP'ers, wat hij wel aangeeft is dat in zijn ogen het belastingvoordeel op het moment van het artikel buitenproportioneel is. Mocht het zo zijn dat t.z.t. ZZP'ers verplicht worden om zich voor bepaalde zaken te verzekeren dan ontstaat er in mijn ogen een andere situatie.

   Debiteurenbeheer het beste.

   Groet de initiatiefnemers.

   Verwijderen