donderdag 23 oktober 2014

Flexbanen goedkoper dan vaste banen. Oplossing: Flexbanen duurder dan vaste banen?

In een artikel in het FD.nl van donderdag 23 oktober 2014 betoogt SER-kroonlid Barbara Baarsma dat de kloof tussen vast en flexibel onhoudbaar is.

In het artikel staat o.a. citaat: "Flex is niet de oorzaak van het gat op de arbeidsmarkt; het probleem zit in de hoge kosten en risico's van een vast contract. De ontslagvergoeding, de doorbetaling bij ziekte, de verantwoordelijkheid voor re-integratie, het maakt een vast contract allemaal erg duur. Er ontstaat pas een nieuwe balans wanneer je de risico's van vast weer beheersbar maakt voor werkgevers." Einde citaat.

Daarom stelt zij o.a. voor om vaste contracten voor maximaal vijf of tien jaar aan te gaan.

URL naar artikel 'De kloof tussen vast en flexibel is onhoudbaar'
http://fd.nl/economie-politiek/899536/de-kloof-tussen-vast-en-flexibel-is-onhoudbaar

Je zou de indruk kunnen krijgen dat er sprake is van te veel flex, en dat Barbara Baarsma daar als antwoord op formuleert nog meer flex.

GeWoMaBa is op zich niet tegen flexibiliteit, nog sterker GeWoMaBa is zich er sterk van bewust dat flexibiliteit op de arbeidsmarkt een blijvertje is. Waar GeWoMaBa echter bezwaar tegen heeft is dat flexbanen nu (alles bij elkaar opgeteld) nu goedkoper zijn dan vaste banen. GeWoMaBa stelt voor om er naar te streven dat flexbanen (alles bij elkaar opgeteld) duurder zijn van vaste banen. Hoe dat dan exact moet gebeuren is dan een leuke uitdaging. Dit betekent dat werkgevers de vrijheid houden om te kiezen voor flexwerk, maar dat er een einde gemaakt wordt aan de race naar de bodem die nu al enige jaren gaande is. Immers bij ongewijzigd beleid zijn er straks bijna geen vaste banen meer, maar wel heel veel flexbanen in allerlei vormen met geen of weinig pensioenopbouw.

Het punt wat door diverse werkgevers wordt aangedragen te weten het risico van twee jaar doorbetaling bij ziekte, is mogelijk het eerste punt wat in deze opgelost moet worden.

Resumerend, de situatie dat flexbanen nu goedkoper zijn dan vaste banen (o.a. door weinig pensioenopbouw), kan i.p.v. door door te gaan met een soort van "afbraakbeleid", indien wij dat willen ook opgelost worden door er voor te zorgen dat flexbanen duurder worden dan vaste banen.


Copyright van deze cartoon ligt bij Hajo / Studio Noord

Groet Gerrit Hartholt initiatiefnemer actie en petitie Geen Woorden maar Banen
Startpagina GeWoMaBa:
http://geenwoordenmaarbanen.blogspot.nl/2014/05/startpagina-gewomaba.html
https://twitter.com/GeWoMaBa
http://petities.nl/petitie/geen-woorden-maar-banen
http://www.gerrithartholt.nl
https://www.facebook.com/gerrithartholt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten