vrijdag 3 oktober 2014

Jongeren vrezen voor nieuwe flexwet en hun vaste baan

Uit een artikel in Metro van 3 okt 2014 blijkt dat 40% van in een onderzoek ondervraagde jongeren, zich grote zorgen maakt over de nieuwe flexwet. (Onderzoek van FNV Jong, CNV Jongeren en de ABU.) Dat jongeren reden hebben om zich zorgen te maken blijkt o.a. uit het feit dat het aantal vaste contracten van jongeren sinds 2002 (toen 72% vaste contracten) gedaald is naar iets meer dan 50% tien jaar later.

Dat veel jongeren nu een flexbaan hebben is niet omdat ze daar zelf voor gekozen hebben. Nog sterker 90% wil liever vast in dienst.

In het sociaal akkoord (2013) is afgesproken dat het aantal mensen met een tijdelijk contract omlaag moet. De Wet Werk en Zekerheid, en andere hervormingen op de arbeidsmarkt zou dit moeten regelen aldus Minister Asscher SZW. De jongerenvakbonden hebben er een hard hoofd in of dit alles er toe gaat leiden dat het aantal flexbanen gaat afnemen. Ze zien eerder gebeuren dat een caissière bij de supermarkt na 2 tijdelijke contracten niet meer aan het werk mag, dan dat ze een vast dienstverband aangeboden krijgt.

Jongeren vrezen voor nieuwe flexwet en hun vaste baan
http://www.metronieuws.nl/nieuws/jongeren-vrezen-nieuwe-flexwet/SrZnjb!Zm0iTnZMcHh46/


Naar de indruk van GeWoMaBa zijn in een x aantal gevallen de totale loonkosten van flexbanen lager dan de totale loonkosten van vaste banen (flexbaan zonder pensioen is vaak goedkoper dan vaste baan met pensioen), zijn de risico's voor een werkgever (inlener) bij een flexbaan beperkt als het gaat om loondoorbetaling bij ziekte, zijn flexbanen flexibeler en is er onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van de economie (lage economische groei). Zolang als dit totaalpakket boven de arbeidsmarkt hangt, dan is het inderdaad maar zeer de vraag of de Wet Werk en Zekerheid een vermindering van het aantal flexcontracten tot gevolg zal hebben.

Een nieuw antwoord formuleren op de flex (die vermoedelijk blijvend zal zijn) is een flinke uitdaging.

Groet Gerrit Hartholt initiatiefnemer actie en petitie Geen Woorden maar Banen
Startpagina GeWoMaBa:
http://geenwoordenmaarbanen.blogspot.nl/2014/05/startpagina-gewomaba.html
https://twitter.com/GeWoMaBa
http://petities.nl/petitie/geen-woorden-maar-banen
http://www.gerrithartholt.nl
https://www.facebook.com/gerrithartholt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten